Med
Človek uporablja med že zelo dolgo in je zelo cenjen v prehrani. Slovensko čebelarstvo je svetovno zelo priznano in kakovostno. Kakovosten med si lahko zagotovite tudi preko spletne strani maln.eu.
Vsebuje veliko sladkorjev, ki preprečujejo razmnoževanje bakterij. Je koristen za celjenje ran, tudi opeklin. O tem so pisali tudi že Indijski viri pred 4000 leti. Najstarejše ostanke so našli v Gruziji, v glinenih posodah in so starejši od 5000 let. V Egiptu so ga uporabljali tudi za balzamiranje in seveda za izdelavo slaščic.
Med je v tekočem stanju in se nikoli ne pokvari. Lahko tudi kristalizira, ampak to ne pomeni da se je tudi pokvaril. V tem primeru ga segrejemo na 40 stopinj. Pri segrevanju ne smemo pretiravati, kajti potem izgubimo njegove hranilne vrednosti. Tako se izogibajte mešanju v vroče napitke. Počakajte da se napitek ohladi in mu potem dodajte med. Tako bo obdržal vse zdravilne sestavine. Vsebuje vitamine, aminokisline, oglikove hidrate, mineralne snovi, flavonoide, protibakterijske snovi…
Za nas ga večinoma proizvajajo čebele iz cvetličnega nektarja zato je vrsta medu odvisna večinoma od vrste cvetov. Tako ga ločimo glede na pašo čebelj, ki so lahko akacija, kostanj, gozdni, lipov, smrekov, hojev, ajdov… Med glede na to dobi različno barvo in okus. V čebelarstvu Janez Majdič pridobivamo vse te vrste in vsak je kakovosten in seveda slovenski.
Znan je po zdravilnih in pomirjevalnih učinkih. Zelo je učinkovit pri plučnih težavah in pomaga pri izkašljevanju in pri vnetem grlu. Pomaga tudi pri prebavnih procesih in blagodejno deluje na kožo. Največ medu se porabi v osrednji Evropi. Ni pa priporočljiv za otroke in ljudem ki imajo težavo z cvetnim prahom.
Čebelarji pridelujejo tudi propolis, ki je dejansko čebele potrebujejo za svoje zdravje in za preprečevanje trohnenja panja. Beseda izvira iz grščine in pomeni obramba mesta. Vsebuje ogromno rudninskih snovi in vitaminov. Na človeka deluje kot naravni antibiotik ter pomaga pri virusnih okužbah in zavira razvoj bakterij. Velikokrat se uporablja za pomoč pri revmatičnih obolenjih.
Če želite jesti in uporabljati kakovosten ekološki med se obrnite na čebelarstvo Janez Majdič, lahko tudi na elektronski naslov: info@maln.eu.
Nazaj na najem kombija.